Ik ben veranderd van een impulsieve, ongestructureerde, drukke vrouw, naar een minder impulsieve, meer gestructureerde en met momenten drukke vrouw. Ik ben gelukkig en ik ben mezelf. Ik geloof dat jij ook in staat bent om jouw gelukkigste leven te leiden. Ik ben vastberaden om jou liefdevol hiernaartoe te begeleiden.

Mijn vloek én zegen van ADHD is onder andere dat ik graag en veel vertel (over mezelf). Liever hier, dan in onze coachingsgesprekken, toch? Wil je dus meer lezen over mij. Lees dan gerust door. Geloof je het wel? Ook goed natuurlijk. Ik houd zelf eigenlijk ook niet van lange stukken (maar ik kan ook niet goed kiezen en schrappen, lang leve ADHD!).

Depressie

Toen ik op mijn 19e depressief werd nadat ik voor de zoveelste keer over mijn eigen grenzen was gegaan,  was ik ten einde raad. Ik begreep niet hoe mensen gelukkig konden zijn. Ik had een prima leven. Geen trauma’s, geen financiële nood en genoeg sociale steun en liefde. Toch voelde ik mij niet gelukkig. Dit voelde onbegrijpelijk voor mij. Met hulp ontdekte ik dat ik ADHD heb. Het grenzeloze, impulsieve, altijd-door-mensen-heen-pratende, chaotische, onzorgvuldige deel van mij kreeg een plek. Ik wou mezelf niet in een hokje stoppen, maar man, wat was ik blij om een diagnose te krijgen en om me even te mogen verschuilen achter een goed excuus waarom het leven mij niet lukte.

Plezier maken met mijn gezin geeft mij energie.

ADHD als excuus

Al snel merkte ik dat ik ADHD bleef gebruiken als een uitstekend excuus waarom dingen niet lukten. Ik vond dat ik een vrijbrief had om bepaalde dingen niet te hoeven kunnen. Maar die vrijbrief gaf me uiteindelijk niet echt vrijheid. Ik beperkte mezelf er juist mee. Waarom zou ik mij niet onafhankelijk en vrij mogen of kunnen voelen, alleen omdat ik ADHD heb? Ik accepteerde mijn ‘situatie’, zonder te testen of mijn aannames over mezelf wel klopten. Ik was eerder niet bereid geweest om te falen in mijn pogingen. Naar mate ik er meer over nadacht besefte ik dat ik mezelf – om succesvol te zijn – moest toestaan om fouten te maken. Dat besef was voor mij het omslagpunt. Ik probeerde nieuwe dingen uit, vroeg actief om hulp en observeerde hoe anderen hun leven aanpakten. Ik werd mij steeds meer bewust van mijn unieke persoonlijkheid. Ik verlegde de focus van wat ik nog niet kan, naar wat ik al wel kan. Door echt te horen wat mensen zeiden als ze me complimenteerden, in plaats van alleen te onthouden wat hun negatieve feedback was. En ook door meer te genieten van de dingen waar ik goed in ben en energie van krijg. (Plezier maken met mijn gezin geeft mij energie. Alhoewel deze foto het tegenovergestelde uitstraalt 🙂 …)

ADHD is mijn vloek

Nu beschouw ik ADHD als een zegen en een vloek. Logisch eigenlijk, want elke medaille heeft twee kanten. Elk persoon wordt uitgedaagd door zichzelf, want ken jij iemand die vanuit authenticiteit leeft en nooit een slechte dag kent? Nooit worstelt met een belemmerende gedachte, of die geen opvallende tik heeft? Is dat niet gewoon menselijk?

Míjn grootste uitdaging in mijn leven is een manier van zijn vinden waarbij ik mijn sterke behoefte aan prikkels in balans kan brengen met mijn sterke last van prikkels. Als een touw waar aan beide uiteinden continu getrokken wordt, terwijl ik ondertussen aan het koorddansen ben. Soms trekt mijn roep naar het nieuwe en avontuurlijke te hard, dan weer is het juist mijn behoefte aan routine en rust die te hard trekt. Deze zoektocht voelt ingewikkeld, waardoor ik uit mijn evenwicht raak. Waar anderen het woord ‘balans’ vertalen naar het vinden van evenwicht tussen werk en privé, vertaal ik het woord ‘balans’ naar het vinden van evenwicht tussen drukte en rust. De buitenwereld omschrijft mij hierdoor soms als wispelturig en onrustig, maar ik weet dat dit het resultaat is van het interne getrek aan beide kanten van het touw.

ADHD is mijn zegen

Maar zoals gezegd ervaar ik ADHD dus ook als een zegen. Ik heb een continu stroom van ideeën, ik kan mij goed inleven, ik werk vanuit verbinding en harmonie, ik ben geduldig en blijf creatief in het verzinnen van nieuwe oplossingen. Ik ben dit pas echt gaan inzien toen ik het onder woorden ging brengen wat ik nou als die zegeningen zag. Hierdoor werd de onrust in mij minder watterig en trok de mist uit mijn hoofd weg. Anderen met ADHD en/of hoogbegaafdheid helpen om de woorden te vinden voor de onrust, is waarom ik met Head First Coaching gestart ben.

Door te praten, te ervaren en te doen kan ik jou ook helpen jouw watten op te ruimen, zodat jij ook rust, duidelijkheid en regie ervaart.

“De sessies met Anna hebben mij veel nieuwe inzichten gegeven. Het belangrijkste resultaat was dat ik realiseerde dat ik bepaalde delen van mijzelf nog niet omarmde. Door dit besef kon ik hiermee aan de slag gaan. Daarnaast werd ik me door de gesprekken met haar steeds bewuster van gedrag en manier van reflecteren waarmee ik mijn oude patronen in stand houd. Deze bewustwording vond ik het meest waardevol aan mijn traject met Anna, maar ze gaf me ook praktische tips om mee aan de slag te gaan, zodat ik ook daadwerkelijk verandering kon aanbrengen.” – Vera

“Anna heeft  mij de tools gegeven om de manier waarop ik over mijzelf dacht te repareren. Ik heb het gevoel dat zij mij opnieuw heeft laten kennismaken met die leuke, mooie, grappige, jongere versie van mezelf waar ik zo lang naar heb verlangd. Anna hielp mij om dat deel van mij weer in leven te brengen, zoals meer lef te hebben, meer kwetsbaar te zijn, meer mezelf te zijn, meer te lachen en met name meer liefde te hebben. Meer liefde voor het leven, meer liefde voor de mensen om mij heen en in het bijzonder meer liefde voor mezelf.” – Elisabeth

Ik ben zo benieuwd naar jouw verhaal, naar jouw ‘hoofd’.
Plan gerust een hyperfocusgesprek met mij in. Wie weet kan ik jou verder helpen.

Liefs, Anna