Andersbedraad

De laatste paar maanden is mij door verschillende personen en in verschillende contexten gevraagd of ik misschien hoogbegaafd ben. Ik? De vrouw die geen pubquiz kan winnen, omdat alle algemene kennis zo snel als het binnenkomt ook weer naar buiten vliegt. Ik ben duidelijk geen Einstein, ik heb havo gedaan, en voor een IQ test heb ik te veel faalangst.

Toen wees mijn lieve vriendin mij erop dat dit een misvatting is van hoogbegaafdheid. En raadde mij het boek ‘Living with intensity’ aan waarbij hoogbegaafdheid eigenlijk meer bekeken wordt vanuit de gelaagdheid van ons denken. Hoe complexer, des te intenser. En dat ik gelaagd denk, voelt als een understatement. Ik hoor mijn man regelmatig grappend de woorden gebruiken: “jij ook altijd met je meningen”. Maar zodra iemand mij iets vertelt dan word ik direct nieuwsgierig en wil ik van alles weten. Ik wil ‘iets’ doorgronden en mijn hoofd gaat meteen aan de slag met het leggen van verbindingen tussen dingen die op het eerste gezicht totaal niet relevant lijken, maar in mijn ogen dat toch zijn.

Connecting the dots 2.0, dat doe ik het liefste, ook al word ik soms moe van mezelf. En blijkbaar is dat dus een kenmerk van hoogbegaafdheid. Maar voor mij kan dit ook een kenmerk van ADHD zijn of gewoon een kenmerk van mensen, want die dots die zijn er overal en altijd, dat zie ik bij al mijn cliënten mét en zonder ADHD. De frustratie ontstaat zodra er een overload van dots is en je niet meer weet, overziet of voelt welke dot waar hoort. En als default gaan we harder rennen, met een vergrootglas bovenop ons leven zitten en lopen we onszelf voorbij. We verliezen de regie en we voelen ons daardoor rusteloos. 

Deze combi van complex denken en een kapotte filter voor de prikkels vind ik interessant. Dus hoogbegaafdheid? ADHD? Who cares…we zijn misschien andersbegaafd en daardoor denken we meer gelaagd, intenser, creatiever, avontuurlijker. We hoeven alleen maar in te zien dat buiten de kleurplaat meer ruimte is om te kleuren.

#ADHD #hoogbegaafdheid #andersbedraad #andersbegaafd #coaching #lekkerjezelfzijn